Kapcsolt diplomavégzettségek elsődleges fordításai

szerző: Racskó Tamás 24. June 2010 09:53

A lista elérhető:

  • Akkreditáció modul / Szakok ikon / [Listák] gomb / ASZAK ág / Kapcsolt diplomavégzettségek elsődleges fordításai
  • Munkaasztal modul / hallgató választása / Diploma ikon / Diploma fül / [Infó] gomb / LISTA ág / Akkreditációhoz kapcsolt diplomavégzettségek elsődleges fordításai

A lista célja:

Az új típusú oklevélre kerülő szak- és szakképzettség- (vagyis diplomavégzettség) nevek ellenőrzése különös tekintettel az angol fordításukra. A lista alkalmazható a szak-diplomavégzettség összerendelések ellenőrzésére.

A lista paraméterei:

  • Képzési szint: '-- Mind --', vagy egy meghatározott képzési szint. NB. Itt választhatók a nem bolognai szintek is, de mivel ezekről nem készül új típusú oklevél, elsődleges fordításuk nem minden teljeskörűen támogatott.
  • Akkr. szak: '-- Mind --' az adott kezelési kör összes akkreditációs szakjának lekérdezéséhez, vagy a lista adott akkreditációs szakra szűkítése. Alapértelmezése az Akkreditáció modulban az előzetesen kiválasztott szak, a Munkaasztalon pedig az előzetesen kiválasztott hallgatóaktuális diplomájához kapcsolt akkreditációs szak, ill. ez utóbbi hiányában a kezelési kör minden szakja.
A lista oszlopai:
  • Szakképzettség/Szakképesítés: A diplomavégzettség ETR-beli megnevezése
  • Elsődleges angol fordítása (Számítóközpont): A diplomavégzettségek készletében tárolt angol fordítás. Ezt az ETR-üzemeltetés tartja karban a jogszabályok (KKK), ill. annak hiányában a szakgazdák visszajelzései alapján (módosításának menetét vö. Megjegyzés pont alább).
  • További illeszkedő angol fordítás: A diplomabejegyzések általános fordításával nyert angol változat. Ez a rendszerbe korábban bevitt fordítások jelentette aktuális tudásbázis alapján képződik, befolyásolni nem tudjuk. Bologna előtti szakok esetén gyakran csak ez áll rendelkezésre. (Mivel a tudásbázis folyamatosan épül, a lista ismételt lekérése esetén itt a korábbitól eltérő fordítás is megjelenhet).
  • Akkreditált szak oklevélbeli neve [rövidítés]: Az akkreditációs szak okl. megn. mezőjének értéke, amelyet szögletes zárójelben követ a szak rövidítése. A szakok oklevélbeli nevét  ETR-üzemeltetés tartja karban a jogszabályok (KKK), ill. annak hiányában a szakgazdák visszajelzései alapján.
  • Akkr. szak angolul: A fenti oklevélbeli szaknévhez rögzített angol fordítás. Ezt az ETR-üzemeltetés tartja karban a jogszabályok (KKK), ill. annak hiányában a szakgazdák visszajelzései alapján.

Megjegyzés:

Amennyiben angol fordítást szertnének korrigálni, a listát exportálják Excelbe, töröljék ki a nem problémás sorokat, írják át az angol alakot a kívánt fordításra, és  dokumentumot küldjék meg az ETR-üzemeltetésnek. Fontos, hogy a bolognai szakok és szakképzettségek angol megnevezéseit is jogszabály (KKK) határozza meg. — Mivel ezek a megnevezések egy központilag megszabott alapszövegben jelennek meg, ezért az angol alakoknak illeszkedniük kell a szövegkörnyezethez. Így (a) az alternatív formák közül a brit változatot kell alkalmazni (pl. nem "specialized", hanem "specialised"), (b) a szak neve ne tartalmazza a képzési szintet, valamint (c) a szak neve ne személyt, hanem diszciplinát fejezzen ki.

Készítette: Kövesi-Nagy Dániel, 2010.06.23

Kapcsolódó dokumentumok:

Categories: TO-k | Natív listák

Keywords: , , , ,

Csatolt fájlok

Powered by BlogEngine.NET 1.4.5.7

Legfrissebb ● Recent

Címkefelhő ● Tag Cloud